Każdy, kto trenuje już od pewnego czasu na siłowni, interesuje się tematyką diety czy fitness doskonale wie, że aby budować mięśnie, konieczna jest odpowiednia podaż białka, bodziec w postaci treningu, dobrze zbilansowana dieta oraz odpowiednia regeneracja. Niestety wraz z dodatnim bilansem kalorycznym, koniecznym do budowania mięśni, przybywa nam [...]
Uczucie zmęczenia jest nam dobrze znane. Zwykle wtedy sięgamy po kawę, energetyka, czekoladę… Owszem, produkty dodające energii to dobra deska ratunku, ale w dobie dbania o jakość, zdrowie i naturalność warto wiedzieć, jak naturalnie zwalczyć zmęczenie i przede wszystkim nie na chwilę, a na dłuższy okres czasu. Pełnoziarnisty chleb Na ogół [...]
IBS to angielski skrót dolegliwości zwanej zespołem jelita drażliwego. Jest to przewlekłe zaburzenie przewodu pokarmowego i jak sama nazwa wskazuje, dotyka ono jelita grubego. IBS przyczynia się do takich objawów, jak zaparcia, biegunki, gazy oraz bóle i skurcze brzucha. Choroba ta wpływa znacząco na pogorszenie samopoczucia. Co warto zapamiętać? [...]
[...] produktów ze świata zwierzęcego, jest znacznie mniejsza. W diecie pegańskiej powinniśmy spożywać również odpowiednio dużą ilość orzechów i nasion. Będą to zatem dominujące źródła tłuszczów w tej diecie, ale będziemy ich ilość uzupełniać za pomocą ryb, mięsa oraz jajek. Bazując na doświadczeniach diety paleo, peganizm zaleca się spożywanie [...]
Przez kilka dekad kreatyna stosowana była głównie do celów sportowych. Większość wieloletnich użytkowników prawdopodobnie nie zdawała sobie sprawy z tego, że związek ten nie wpływa wyłącznie na mięśnie. W ostatnich latach udowodniono bowiem, że za znoszącym zmęczenie działaniem kreatyny nie stoi wyłącznie jej udział w procesach energetycznych w [...]
Termogeneza wywołana przyjmowanym pokarmem odnosi się do przyspieszenia metabolizmu spowodowanego żywnością. Jest to koszt jej „rozłożenia”, syntezy enzymów, perystaltyki, pobierania / przyswajania składników odżywczych, metabolizmu wtórnego (synteza mocznika) i typowo odpowiada za 10% wydatku energetycznego u ludzi. Wnioski Białko serwatkowe ma [...]
Po przekroczeniu umownej granicy dojrzewania fizjologicznego komórki tkanek i narządów zaczynają (bardziej lub mniej dynamicznie) ulegać procesom starzenia. W zależności od stylu życia i pewnych uwarunkowań genetycznych procesy te mogą przebiegać w sposób niemal niezauważalny lub wręcz utrudniający życie. Źródła: García-Coronado JM, [...]
Błonnik to ważny składnik naszej diety. Pochodzi wyłącznie z roślin i należy do węglowodanów złożonych, które nie są trawione przez organizm ludzki. Z błonnika nie uzyskujemy żadnych składników odżywczych ani energii. Nie zawiera kalorii, ponieważ nie jest trawiony i tylko przechodzi przez nasz układ pokarmowy. Podsumowanie Zwiększenie ilości [...]
[...] do segmentu cenowego, które jest do przyjęcia przez większość konsumentów aktywnych sportowo. Podsumowanie Planując jadłospis dietetyczny, powinniśmy wykorzystywać różne źródła pokarmowe, które dostarczą nam zróżnicowanych profili aminokwasów, jak i rodzajów tłuszczów. Mięso wieprzowe wykazuje sporą wartość odżywczą, która dzięki takim [...]
[...] węglowodanów pochodzącymi z siedmiu międzynarodowych badań prospektywnych w metaanalizie. Na koniec ocenialiśmy, czy zastąpienie węglowodanów zwierzęcymi lub roślinnymi źródłami tłuszczu i białka będzie miała wpływ na śmiertelność całkowitą. Wyniki: obserwacje trwały średnio 25 lat, w tym czasie odnotowano 6283 zgony w kohorcie ARIC i 40 181 [...]
Glutamina jest jednym z 20 aminokwasów powszechnie występujących w białku. Jest aminokwasem względnie niezbędnym, czyli takim, który wprawdzie może być produkowany przez organizm, ale z którego syntezą organizm nie nadążą w sytuacjach wzmożonego zapotrzebowania, np. podczas przedłużającego się, intensywnego wysiłku fizycznego. Glutamina jest [...]
[...] coraz więcej dowodów na to, że dobrze zaplanowana dieta roślinna może być zdrowsza. Niemniej nie można jednak nikomu narzucać wyboru, ale można zachęcać do lepszych wyborów. Jeśli jesteś mięsożercą, pozostań nim, ale wybieraj mięso z dobrego źródła i uzupełniaj swoje posiłki w produkty roślinne. Taki kompromis zdaje się całkiem dobrym wyborem.
Wegańska dieta o niskiej zawartości FODMAP może być bardzo restrykcyjna i trudna do utrzymania. Może ona jednak pomóc osobom cierpiącym na IBS (zespół jelita drażliwego) złagodzić bolesne dolegliwości. Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się, na czym ta dieta polega. Podsumowanie Wegańska dieta o niskiej zawartości FODMAP jest bardzo restrykcyjna, ale [...]
[...] makaronu do obiadu. Warto jednak wiedzieć, że makaron sam w sobie nie jest ani zły, ani tuczący. Co więcej ma stosunkowo niski indeks glikemiczny, nie wyższy, niż inne źródła „dobrych” węglowodanów takich, jak chociażby płatki owsiane. Okazuje się, że spożywanie makaronu do trzech razy w tygodniu nie powoduje otyłości, a może [...]
[...] glikogenu mięśniowego i powoduje uczucie zmęczenia. Aby zrekompensować straty, organizm potrzebuje bogatego w energię posiłku potreningowego oraz czasu na odbudowanie źródła energii. Im intensywniejszy trening, tym dłuższy czas regeneracji. Bardzo ważnym aspektem jest również picie płynów przed, w trakcie oraz po treningu. Jeżeli często [...]
Z pewnością każdy z nas przeżył taki dzień, że w pewnym momencie przyszła ochota na jakąś przekąskę. Drugie śniadanie zjedzone, do obiadu jeszcze trochę czasu, no ale pojawił się mały głód i dobrze byłoby coś wrzucić na "ruszt". Automat z przekąskami zdaje się wołać Twoje imię? Piekarnia ze świeżymi drożdżówkami rozsiewa zapach, które nęci Twoje [...]
Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) to przewlekła choroba autoimmunologiczna charakteryzująca się przewlekłym stanem zapalnym stawów, często wywołującym obrzęki. Najbardziej dotknięte są stawy dłoni, nadgarstków i stóp. Choroba ta może prowadzić do bólu, sztywności i deformacji stawów, a także do powikłań takich jak bezsenność, lęk i depresja. [...]
Większość tradycyjnych diet, zarówno tych obecnych na naszych stołach, jak i promowanych przez dietetyków, opiera się na węglowodanach jako głównym źródle energii. Stanowią one od 45% do 65% dziennego zapotrzebowania energetycznego, co jest szczególnie praktykowane u osób aktywnych fizycznie, trenujących wytrzymałościowo. Na zakończenie Nie [...]
[...] węglowodanowe Pokarmy dostarczające energię w formie węglowodanów często dostarczają również błonnik i witaminy oraz składniki mineralne. Warto zatem rozważnie dobierać ich źródła, gdyż poprzez wiele mechanizmów wpłynąć mogą na zdrowie oraz poziom energii w ciągu dnia. W głównych posiłkach lepiej jest sięgać po kasze i pełnoziarniste przetwory [...]
Ten niedrogi proszek działa na uszkodzone ścięgna i kolana jeszcze lepiej niż chondroityna czy glukozamina... Inna grupa, która może potrzebować glicyny (i ogólnie kolagenu) to wegetarianie. Jeżeli weźmiemy pod uwagę 100 produktów o wysokiej zawartości tego aminokwasu, zauważymy, że większość z nich pochodzi ze źródeł zwierzęcych. Należy jednak [...]